Video is een goed medium om herinneringen blijvend en vooral levendig vast te leggen. Dat hebben we ervaren toen we als afscheidscadeau een videoportret hebben gemaakt van een directeur. Zijn veertigjarige loopbaan, van jongste bediende tot bestuursvoorzitter, gaf natuurlijk ruimschoots aanknopingspunten voor een interessante terugblik. Het is altijd boeiend om te horen wat mensen heeft bewogen, maar je borgt op deze manier ook ervaringen en opvattingen die de moeite van het vastleggen waard zijn. Door erover te praten, komen bovendien herinneringen boven die anders wellicht verloren zouden zijn gegaan.
Voor deze directeur hebben we een concept bedacht waarin vier aspecten worden belicht: zijn loopbaan met alle ups en downs van dien, een impressie van de Zaanstreek als zijn laatste werkterrein met een persoonlijke visie op de toekomst de streek, herinneringen van medewerkers aan hun directeur en een reportage van de feestelijke afscheidsbijeenkomst.

Blijk van waardering
Vanuit dit concept is – deels improviserend – een documentaire van veertig minuten ontstaan die niet alleen informatieve waarde heeft, maar ook een blijk van waardering is met een grote impact. De kracht van video zit in het persoonlijke karakter en de bewijskracht: mensen zien en horen vertellen geeft de informatie en de verhalen authenticiteit. Het is bovendien een makkelijke manier om in een aanschouwelijke vorm doelgroepen te bereiken. Om een scheidende directeur te portretteren, maar ook om ingewikkelde informatie toegankelijk te maken. Of te demonstreren hoe je producten moet gebruiken. Als je het ziet dan geloof je pas dat het echt zo makkelijk is als de fabrikant belooft.
Als je een onvergetelijk afscheidscadeau wilt geven, denk dan eens aan een video.
De afscheidsvideo is een coproductie van Henk Cobelens (beeld en montage) en Jaap de Jong (het verhaal en de interviews). We kunnen de video niet laten zien, omdat het een persoonlijk cadeau betreft.

LEUK ALS U REAGEERT