De Tekstschrijver is – als zoveel medemensen – gek op aandacht. Maar soms leiden de pogingen om zijn aandacht te krijgen tot een vlaag van plaatsvervangende schaamte. In het communicatievak is de grens tussen creativiteit en treurig knutselwerk niet altijd even duidelijk als tussen de geschilderde en de geborduurde Nachtwacht. Namen zijn een geliefd onderdeel van het vak om eens lekker los te gaan en al brainstormend de functionaliteit uit het oog te verliezen. Om de klant te verrassen met bijvoorbeeld Hapjezz, Friet-uur van de waarheid, CatchUp, Vleestraiterie, Oerwater, Kwalitaria.
Neem voor de grap een juwelier die zijn waren aanprijst als sieradenboer. Of als juwelenboer. Hij zou met die naam beslist opvallen, maar meer medelijden dan omzet behalen. Hoe ver de weerstand gaat tegen het eerzame beroep van boer, ontdekte de Tekstschrijver toen hij in een gidsje bladerde dat de winkeliers in een plaats in de buurt van Zutphen hadden laten maken. De groenteboer stelde zich daarin voor als groentejuwelier.
Het was zelfs serieus bedoeld, want de naam viel een aantal malen in het korte stukje tekst.

Van kwaad komt erger
De ratio was de Tekstschrijver meteen duidelijk: ‘juwelier’als een goedkope rechtvaardiging van veel te hoge prijzen. Desondanks een naam die niet getuigt van een sprankelende creativiteit, maar wel van een minderwaardigheidscomplex dat om professionele interventie van een psycholoog vraagt. Want van kwaad komt erger.
Proef dat woord eens met aandacht: groen-te-ju-we-lier…
Dat moet wel een specialist in uienringen zijn. Of in armbintjes. Of goudrenetten.
Wat zou het beroep zijn van de pikjuwelier, knijpjuwelier, speciejuwelier, superjuwelier?
Wat is er eigenlijk mis met het beroep van veehouder die met hard werken voorziet in een van onze primaire levensbehoeften? U begrijpt het natuurlijk, de Tekstschrijver… Nee, de Letterboer bedoelt de melkjuwelier.
De winkelier die het zoekt in een opwaardering van zijn functie-omschrijving demonstreert een hopeloos gebrek aan vertrouwen in zijn producten.

Oplossing: uroloog, fysiotherapeut, metselaar, benzinepomphouder

LEUK ALS U REAGEERT