Een Taaltoets over de drang om op te vallen met je onderneming die soms bizarre vormen aanneemt. Zo heeft de Sate Man in Rotterdam het Sate Lab geopend. Hij onderscheidt zich met een experimentele keuken, waarin nieuwe ingrediënten en smaken worden getest. Een troostrijke gedachte is dat de tijd uiteindelijk alles corrigeert. Als iedereen zich in de meest onwaarschijnlijke bochten wringt om zich te kunnen onderscheiden, dan val je weer op door gewoon te doen. Dus prefab saté verkopen in een plastic bakje met een kwak saus uit een emmertje.

Geen gasten maar proefpersonen
Zou de Sate Man weten dat je de keuze van een naam consequent en consistent moet toepassen in alle aspecten van de bedrijfsvoering? Iets eten in het Sate Lab is dus een experiment of om het wetenschappelijk te houden: een Lab Experience. In het Lab komen geen gasten of klanten, maar proefpersonen. Zij mogen alleen aan tafel, pardon, alleen meedoen aan experimenten als zij volgens het protocol een toestemmingsverklaring hebben getekend. Een van de rechten van proefpersonen is dat zij, ook al hebben zij getekend, te allen tijde zonder consequenties hun medewerking aan het experiment mogen stoppen.
Het Sate Lab maakt een onderscheid waarin het niet te overtreffen is. Proefpersonen krijgen namelijk een vergoeding voor hun medewerking aan experimenten. Je hoeft er niet te betalen, maar krijgt geld toe. De uiterste consequentie is dat je naar het Uitvaart Lab gaat als het experiment faliekant mislukt.

LEUK ALS U REAGEERT