Beste mr. Ali Shareef Emadi,

Mag ik in het openbaar mijn bewondering uitspreken voor uw voornemen om mij deel te laten nemen in een transactie van maar liefst dertig miljoen dollar? Niet uit hebzucht, hoor. Het zal ongetwijfeld te danken zijn aan uw aanzienlijke functie bij het Qatar Petroleum Department dat u als een van de zeer weinigen op de hoogte bent van mijn betrokkenheid bij de oliehandel.
Dat gaat terug naar mijn opa die zowel zakelijk als voor zijn genoegen in de olie zat. Een of twee keer per week wandelde hij van de Eikenlaan in Krommenie naar café Sman in Wormerveer. Waar hij zijn sportieve inspanning beloonde met enige kelkjes van het hartversterkende vocht dat niet overal in goede aarde dan wel zand valt. De terugweg nam altijd aanzienlijk meer tijd in beslag dan de heenweg. Tot ongenoegen van zijn schoondochter die het eten warm moest zien te houden. Ja, hoe raadt u het: op een petroleumstelletje.
Het is voor u misschien leuk om te weten dat ik mijn opa Olie Pietje noemde. Vraag niet waarom, want hij heette Jan. Hij bediende de consumentenmarkt in Krommenie en omgeving. Hij was zo klantvriendelijk ingesteld – daar kunnen we een voorbeeld aan nemen – dat hij zijn klanten thuis opzocht om persoonlijk een paar littertjes petroleum af te leveren.Daartoe verplaatste hij zich per handkar waarop een speciaal vat rustte dat gevuld was met petroleum. Onze samenwerking hield in dat mijn opa de petroleumbus van de klant onder een kraantje in het vat hield en ik de kraan mocht bedienen totdat hij Stop! riep. Dat vereiste een razendsnelle reactie om verspilling te voorkomen. Wat dat betreft was mijn opa zijn tijd ver vooruit.

Vier grote vaten petroleum
Het vullen van het vat gebeurde op het erf achter zijn huis. Daar stonden vier grote vaten met petroleum. Daarop zette hij een pomp die middels een slang verbonden werd met de installatie op de handkar. Ja, mijn opa was zich terdege bewust van het veiligheidsaspect. Want alvorens de pomp aan te sluiten en handmatig in werking te zetten en te houden, haalde hij zijn sigaar uit zijn mond en legde die te rusten op de  rand van het vat. Later nam hij zijn verantwoordelijkheid nog serieuzer en is hij overgegaan op pruimtabak.
U kunt rustig stellen dat de petroleum mij met de paplepel is ingegeven. Ik zet mijn praktische ervaring graag in om de door u voorgestelde transactie tot een succesvol einde te brengen. Ik ben wel zo vrij om daar één voorwaarde aan te verbinden. Ik zou aan uw project graag de naam van mijn opa verbinden. Uit dankbaarheid voor het feit dat hij de basis heeft gelegd voor onze samenwerking. Het klinkt ook nog heel mooi: het Jan Visser Project.

Met vriendelijke groet,

Jaap de Jong

LEUK ALS U REAGEERT