Dat heb ik natuurlijk weer. Dagen later tot de ontdekking komen dat ik een belangrijke en interessante manifestatie heb gemist. Hoe kunnen al die smaakmakende activiteiten aan mij voorbij zijn gegaan? Natuurlijk werd ik in beslag genomen door corona en de avondklokrellen, maar mag dat ten koste gaan van de indringende vraag naar jouw grote pindakaasdroom en een workshop pindakaas voor kinderen?

Ik vermoed dat de echte liefhebbers, de heavy users, zich er al wekenlang op hebben verheugd, op 24 januari, op de Nationale Pindakaasdag. Nu behoor ik niet tot de fans van dit smeermiddel, omdat het lang nadat het broodje is verorberd aan mijn gehemelte blijft plakken. Mijn verbazing over dit evenement veranderde al snel in verbazing over de gemakzucht van de creatieve sector. Grotere naamsbekendheid? Nationale Pindakaasdag. Een idee met een grenzeloos perspectief. Want alleen al met broodbeleg kun je een kwartaal vullen, van de Dag van de Aardbeienjam tot en met die van de Zure Zult. Gebrek aan begrip? Dag van de Vaccinatie. Meer aandacht voor duurzaamheid? Dag (van de) Thermostaat. Ik kwam ook ergens de Dag van de Betaalde Liefde tegen en vroeg me of een Nacht niet meer voor de hand had gelegen. Moeten we niet hoognodig met een speciale dag aandacht vragen voor het tragische leven van de eendagsvlieg, het eendagskuiken of de eendagshit? Of voor de Dag die een Gewone Dag is gebleven?

Vijfentwintig gulden voor winnende slagzin
In ons land is het fenomeen van de dag van in 1949 begonnen toen de Nederlandse slagers een prijsvraag uitschreven voor een pakkende slagzin. De winnaar won maar liefst vijfentwintig gulden met het onsterfelijk geworden Woensdag gehaktdag. Het was niet meer dan een bevestiging van de praktijk van de ambachtelijke slager die nog zelf slachtte. Op maandag slachtte hij, op dinsdag beende hij de karkassen uit en op woensdag verkocht hij de restjes afval als gehakt. Het is een begrip geworden dat een heel eigen leven is gaan leiden. Misschien wel cultureel erfgoed is geworden. (Zondag 18 april is het Werelderfgoeddag.) Met als cynische uitschieter als de titel van een boek, waarin Richard Klinkhamer de dag beschrijft dat hij zijn vrouw vermoordde.

Het is leerzaam om te zien hoe een website met informatie over de Nationale Pindakaasdag gehakt weet te maken van het feit dat pindakaas niet het meest gezonde beleg is. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je langer leeft door het eten van noten en pinda’s. Een hoopvol begin, maar dan komt de domper op de vreugde: dat geldt niet voor pindakaas vanwege de toevoegingen, maar het is ook niet ongezond. Gelukkig maar, want het is enorm lekker.

Met andere woorden: een boksbeugel is gevaarlijk, maar gelukkig ook handig om je te beschermen als je er maar netjes mee omgaat. Tijd voor de Dag van de Kromme Redenering? Of kun je daar beter een week voor uittrekken?

LEUK ALS U REAGEERT