Als je erover nadenkt – wat je misschien beter niet kunt doen – dan ontdek je dat wij tekstschrijvers en communicatiespecialisten massaal volgelingen zijn geworden van een nieuwe messias. Hij leidt ons alleen niet naar het licht, maar naar Vindbaarheid. Wij danken hem niet voor ons dagelijks brood, maar wel voor een plek in het Allerhoogste. Wie zondigt tegen de geboden van de messias en een valse getuigenis aflegt, is verdoemd tot het voorgeborchte van de hel der onvindbaarheid. En de tollenaars, zij innen hun clicks en mesten hun gouden kalf.
Google is onze messias.
Tekstschrijvers als Klein Duimpje
Wij, tekstschrijvers en communicatiespecialisten, wij zijn de Davids die Goliath nimmer zullen overwinnen. De Klein Duimpjes die kruimeltjes strooien in de hoop dat we het brood hebben gekozen dat in de smaak valt bij Google. Dat we de kruimeltjes precies groot genoeg hebben gemaakt voor een prettige vertering en een soepele stoelgang. Zodat wij iets terugkrijgen waarmee wij een vruchtbare bodem kunnen creëren voor onze klanten en relaties.
Wij zijn discipelen die volgen en blijven leren.
Google is natuurlijk een fascinerend fenomeen: iets bedenken dat je wereldwijd onmogelijk kunt negeren, gebaseerd op de oerbehoefte van de mens, namelijk opgemerkt en gewaardeerd worden. Op een slimme manier in die behoefte voorzien en zo een instituut worden dat een kerk gelijkt. Met bovendien een Groot Geheim, nog groter dan het recept van Coca-Cola: het algoritme waarmee Google onze websites kiest, waardeert en op hun plaats wijst. Zoals politie en justitie steeds iets slimmer proberen te zijn dan criminelen die alle kennis van de wereld kunnen kopen, zo proberen SEO-specialisten de ondoorgrondelijke wegen van Google in kaart te brengen. Als je zo’n machtsspel weet te creëren dan heb je een fenomeen gebaard, hoe je ook denkt over dat fenomeen.
Toekomst zoekmachines
Tijdens de eerst workshop ‘Schrijven voor zoekmachines’ kreeg ik even een huiveringwekkend gevoel toen het ging over de toekomst van zoekmachines. Ik heb nooit beseft – zalig de onwetendheid – hoever Google in onze denkwereld infiltreert en met kunstmatige intelligentie steeds beter weet wat wij bedoelen als we bepaalde woorden intikken. Legt verbanden tussen die woorden en doorgrondt wat we eigenlijk willen (semantich search).
Nog even en Google weet beter wat we bedoelen dan wij zelf. Hoogwaardige techniek voor een menselijke interactie. Want als we pizza intikken is de kans groot dat we honger hebben, geen tijd om zelf iets te koken of zoek zijn naar haute cuisine. Wij hoeven daar niet bij stil te staan, want Google kent ons zo goed dat hij de context van de vraag begrijpt en meteen het juiste contact legt: met een snelle pizzakoerier, een drie-sterren-pizzeria of het nieuwste recept voor een pizza.
Zal ik het nog meemaken dat ik alleen maar zoekwoorden hoef in te voeren plus de naam van de geïnterviewde plus de kernbegrippen uit wat hij allemaal heeft verteld? Dat er vervolgens een tekst uit de printer rolt die ik zelf had kunnen schrijven en die Google als eerste noemt als je toevallig op zoek bent naar een blog over Google. Voor mij een vraag, voor Google allang een weet.