‘Dit is natuurlijk je reinste nepnieuws. Mag ik hopen, want anders….’ De man begon in zijn kopje koffie te roeren alsof hij cement aan het mengen was. Voor hem lag de avondkrant met als opvallende kop Mens durf te bloeien. Hij zag mij kijken en meer dan die ene blik had hij niet nodig:
‘Het is bijna crimineel te noemen, meneer. Het jargon van de zakenwereld vermengt zich met de bovenkamerwereld. Ik moet nu niet alleen mijn zaak laten floreren. Ik moet van een dokter in de geestkunde nu ook persoonlijk gaan floreren. Ik moet andere mensen gelukkig maken om zelf gelukkig te kunnen zijn. Ze hebben die kunst afgekeken van de bankiers: ik moet geld lenen om de bank gelukkig te maken.’
Hij tikte driftig met zijn eeltige hand op de krant. ‘En weet je wat nou het allermooiste is? Geluk is een miskoop. Een fata morgana, in leven gehouden door een beroepsgroep waarvoor de put waarin je zit een gat in de markt is. Geluk, daar wordt een mens niet wijzer van, maar lui. Als je gelukkig getrouwd bent, sukkel je als een boemeltje van het ene naar het andere station. De enige opwinding is dat je af en toe mag fluiten bij een gevaarlijk kruispunt. Geluk is niet dat je een ton verdient, maar dat je ontdekt waarom je nooit een ton zult verdienen. Daar leer je van en dat noem ik geluk hebben.
Ze zeggen dat geluk iets is dat je moet nastreven. Een doel in je leven is. Geloof mij, er gaat niets boven een doelloos leven. Dat is veel verrassender en rijker aan ervaringen dan wanneer je met kleppen op naar dat ene punt jakkert. Naar de beroemde stip op de horizon. Daar ligt niet je geluk, maar een valkuil vol teleurgestelde mensen. Neem maar van mij aan dat een doelloos leven zo veel nieuwe en onverwachte ervaringen oplevert dat je voortdurend vanzelf volloopt met energie.
Over de illusie van geluk
Als je zoals ik een beetje rondbanjert in het leven en je eigen gang gaat dan heb je alle tijd om met mensen te praten. Zoals wij nu doen. Over de illusie van geluk en floreren als de zoveelste hype. Het is net als met afvallen: ze vinden altijd wel een product of een kortsluiting om geluk te verkopen. Kijk naar de flora en je ziet waarom floreren niet werkt: de flora doet zich mooi voor, imponeert met al die bollenvelden, maar bloei duurt kort en is altijd het begin van verval. Dus, waarde heer, zorg ervoor dat je niet gaat bloeien en floreren. Beloofd?’