Schrijven voor een website is een gevecht met de klok om de aandacht van de bezoeker. In een paar seconden zoveel mogelijk vertellen over je kernboodschap. Dat is lastig voor een ondernemer die veel te vertellen heeft en moeilijk maat weet te houden als het om zijn bedrijf gaat.
Een ondernemer weet meestal precies wat hij zijn klanten te bieden heeft. Hij kan het allemaal opschrijven. Maar hij doet dat vanuit zijn betrokkenheid. Ik heb de directeur van een uitzendbureau duidelijk gemaakt waarom hij zijn informatie moet afstemmen op wat potentiële klanten op zijn website zoeken. Dat is niet altijd wat hij graag wil vertellen.Het uitzendbureau maakt deel uit van een franchise-organisatie die ophoudt te bestaan. De directeur zet het bedrijf op dezelfde voet voort, maar onder een andere naam. Of ik even naar zijn teksten voor zijn website wilde kijken? Natuurlijk, maar even werd herschrijven en voor een deel opnieuw schrijven.
Elf tips
Wat leert het eindredigeren van conceptteksten die een ondernemer heeft gemaakt voor zijn website? Ik kan mijn ervaringen kort samenvatten in elf tips:
1.Plattegrond
Maak een plattegrond van hoe je je bedrijfsinformatie gaat verdelen over je website. Voorkom dat je bezoekers verdwalen en niet uitkomen op het punt waar je concreet zaken wilt doen. Voorkom irritatie door herhalingen.
2. Kernboodschap
Wat is je kernboodschap? Wat moeten bezoekers en lezers per se onthouden van je bedrijf? En laat die in zoveel mogelijk, maar steeds in andere woorden terugkomen in je informatie.
3. Nieuws
Val met de deur in huis: vertel meteen het nieuws of kort en krachtig wat je de bezoeker van de je website te bieden hebt en wat jou zo bijzonder maakt.
4. Secondenwerk
Teksten voor een website doen mee aan een race tegen de klok. Hiervoor schrijven is secondenwerk leveren. Bezoekers willen in enkele seconden weten of zij wel de juiste website hebben gekozen.
5. Doelgroepprofiel
Met andere woorden: leer de doelgroep kennen en bedenk waar je potentiële klanten naar op zoek zijn.
6. Kop
De kop is de eerste kennismaking met je organisatie: zeg in een paar woorden wat je te bieden hebt.
7. Tussenkopjes
Gebruik tussenkopjes: die brengen een tekst terug tot hapklare blokken en geven stukjes informatie die de bezoeker nieuwsgierig maakt en door de tekst leidt.
8. Kort
Schrijf kort en krachtig. Maak zinnen niet te lang. Gebruik geen tussenzinnen – een ingelaste zin tussen komma’s, haakjes of streepjes – omdat die het lezen ingewikkeld maken. Maak geen gebruik van de werkwoorden gaan, kunnen en zullen
9. Concreet
Wees concreet, werk voorbeelden en gebruik geen overbodige of lege woorden als huidige, de nodige,overigens, stip op de horizon, evaluatiemomenten,
10. Afkortingen
Gebruik geen afkortingen, maar schrijf namen en begrippen voluit.
11. Worden
Met de lijdende vorm wordt een zin onnodig zwaar en wordt de informatie moeilijker te verteren. Schrijft direct, want dat leest prettig en maakt de informatie makkelijk toegankelijk.