‘Het valt u misschien niet op, maar ik ben er even stil van. U hebt met uw presentatie over ons communicatieplan zo raak geschoten dat ik zo gauw niet weet hoe ik zou moeten reageren. Het is verbazingwekkend dat u na zo’n korte incubatietijd al tot zo’n glasheldere analyse komt van onze organisatie. Met knelpunten die wij nog niet eens voelen. Hoe noemde u dat ook al weer? … Eh onze corporate brains disorder…  U maakt al meters waar wij nog navelstaren op de vierkante millimeter.
Hulde dat u die informatie al weet door te vertalen naar een positionering die ik … zal ik me voorzichtig uitdrukken? … gewaagd vind, maar ook zo inspirerend interessant dat ik daar graag samen met mijn collega-managers verder mee wil stoeien. Ik waardeer het in hoge mate dat u ons confronteert met zo’n eye opener en niet kiest voor een veiliger concept met veel minder afbreukrisico’s voor uw bureau. Ja, dat stijft mij in de overtuiging dat u ruimschoots voldoet aan onze eis van een onafhankelijke, tot oordelen bevoegde consultancy.

De essentie van sparren is wederkerigheid
Ik herken in uw presentatie en uw bevlogen en professionele toelichting de sparringpartner die  … de vergelijking klinkt misschien wat cru … een tik niet schuwt om ons uit onze comfortzone te halen en bij de les te houden. Gezien de intelligente presentatie hoef ik u niet uit te leggen dat de essentie van sparren de wederkerigheid is. Dat aspect is mij niet opgevallen in uw betoog. Ik bedoel: kunt u even goed incasseren als uitdelen? … Het is fijn om dat nu bevestigd te krijgen. Dank u wel voor de aanvulling. Waarmee u mij een bruggetje aanreikt om u in staat te stellen dat vermogen stante pede te adstrueren. Als ik zie welk budget u meent te moeten koppelen aan uw ambitieuze communicatieplan dan vraag ik me of u uw financiële taxatie van onze organisatie niet met een roze bril op hebt gemaakt? Of nauwkeuriger gezegd: met een roze rekenmachine Het geld dat wij met z’n allen met hard werken verdienen, komt hier met emmertjes binnen. En u meent dat met bakken tegelijk te kunnen uitgeven…’

LEUK ALS U REAGEERT