Oude kinderliedjes propageren ouderwetse deugden en bieden de jeugd op speelse wijze serieuze levenslessen. Die overtuiging deelt de Tekstschrijver niet meer, nadat in familiekring Elsjefiederelsje was gezongen. Hij hoort in de tekst een schreeuw om hulp en een signaal van falend ouderlijk gezag waar vrolijk overheen wordt gezongen.

Wat bezielt ouders – behalve de dwangmatige neiging tot rijmen – om geen genoegen te nemen met de degelijke naam Els en hun dochter Elsjefiederelsje te noemen? Wat bezielt de ambtenaar van de burgerlijke stand om deze wonderlijke gedachtekronkel administratief vast te leggen?

Waar instanties als de stichting Consument en Veiligheid, het Brandwondencentrum en de lokale brandweer luidkeels communiceren dat kinderen en vuur een levensgevaarlijke combinatie is, nodigt moeder Elsje uit om nota bene haar klompjes bij het vuur te zetten. Gezien de deplorabele financiële thuissituatie, waarschijnlijk met de intentie die klompjes in het vuur te werpen.

Een moeder die pannenkoeken bakt, is een vertrouwd en deugdzaam beeld in het Nederlandse gezinsleven. Maar in het onderhavige geval is er duidelijke sprake van een beperking in financiële zin. Getuige de constatering ‘maar het meel is zo duur’. Moeder trekt hierover zelfs aan de bel: tingelingeling. Maar leidt de constatering van geldgebrek tot een wezenlijke gedragsverandering? Neen, in tegendeel. Moeder gooit er nog een schepje bovenop. Wat heet, zeg maar een schep: ‘stroop en rozijnen’ nog wel. Moeder beseft ogenschijnlijk het desastreuze van haar handelen, want zij trekt opnieuw (tingelingeling) aan de bel.

Een ouder met een gezonde dosis verantwoordelijkheidsgevoel zou een goed gesprek zijn begonnen met Elsje om haar uit te leggen waarom moeder is gestopt met het bakken van pannenkoeken. Wat gebeurt er in werkelijkheid? Moeder plaatst de uitnodiging om op bezoek te komen. Wat de vraag oproept of Elsje nog pannenkoeken heeft kunnen eten of met lede ogen heeft moeten zien hoe de buren zich gulzig tegoed hebben gedaan aan de pannenkoeken met stroop en rozijnen. Met een blijvende, traumatische afkeer van pannenkoeken als gevolg.

Het zwijgen in dit lied over de consequenties van ondoordacht handelen, is veelzeggend. Tingelingeling.

LEUK ALS U REAGEERT