Ooit zag de Tekstschrijver een gevierd interviewer en portrettist van de Volkskrant in de kantine aan de Wibautstraat een banaan uit zijn gulp steken. Hij beleefde zelf een kinderlijk plezier aan deze grap. Dezelfde journalist vond het ver beneden zijn waardigheid om zich te laten interviewen voor het ‘blaadje van Perscombinatie’, waarmee hij het personeelsblad Interlijnen bedoelde. Daarna riepen al zijn artikelen bij de Tekstschrijver het beeld op van een journalist die interviews afnam met een banaan uit zijn broek.  Toen stond het voor de Tekstschrijver vast. Journalisten zijn geen heiligen maar gewone werknemers. Die net als drukkers of advertentieverkopers hun werk doen en soms flauwe grappen maken.

De Tekstschrijver moest aan deze ervaring denken toen iemand hem vroeg of hij – afkomstig uit de journalistiek en afgedwaald naar een communicatie-adviesbureau – nou journalist was of tekstschrijver. Tja… Een journalist wil gelezen worden. Vanwege de informatie die hij verstrekt, maar ook omdat hij het zo mooi heeft opgeschreven. Hij heeft iets nieuws te vertellen. Maakt ingewikkelde onderwerpen toegankelijk voor de lezers. Legt uit waarom de dingen in de wereld gebeuren zoals ze gebeuren. Zijn werk draagt eraan bij dat lezers zijn krant blijven lezen en daarvoor zelfs willen betalen. Hij gaat prat op zijn onafhankelijkheid.

Ook een tekstschrijver wil gelezen worden. Omdat de opdrachtgever hem betaalt om dat resultaat te bereiken. Hij zoekt ook naar nieuws, omdat lezers dat interessant vinden. Hij maakt informatie toegankelijk en legt uit waarom dingen in een organisatie gebeuren zoals ze gebeuren. Zijn werk draagt eraan bij dat de lezers zich graag inzetten voor hun bedrijf of klanten producten blijven kopen. De Tekstschrijver is in zekere zin onafhankelijk, omdat medewerkers of klanten te kritisch zijn om his masters voice te geloven.

Content die consument wijzer maakt
Onder invloed van social media en het veranderde gedrag van consumenten wordt zinvolle informatie steeds belangrijker voor de geloofwaardige communicatie van een organisatie. We geloven niet zo maar dat C&A tòch voordeliger is, tenzij Clemens en August dat keihard kunnen bewijzen. Albert Heijn verkoopt zijn handel met recepten (veel op video), verhalen over producten en handige tips. De NS positioneren zich als het bereisde familielid dat altijd een leuk uitje of adresje achter de hand heeft.

De consument beschikt over de macht van social media. Om zijn standpunt of opvattingen kracht bij te zetten. Om waarheidsvinding te doen en te ontdekken waar hij de beste koop kan sluiten. De consument laat zich leiden door content die hem wijzer maakt en als het kan ook nog amuseert. Hij zoekt interessante verhalen die hem een goed gevoel geven over het product of de onderneming. Zo vergroot hij zijn kennis en bindt hij zich uiteindelijk  weloverwogen aan een product. Dankzij tekstschrijvers die het metier van de journalist beheersen.

 

LEUK ALS U REAGEERT