We lopen naar Parijs omdat de wereld op het ecologische randje balanceert. We weten ons geen raad met de toestroom aan vluchtelingen. In Parijs veroorzaken ambtenaren een emotionele aardbeving, omdat zij de schoenen opruimen die daar zijn klaar gezet uit protest tegen het demonstratieverbod. Bij een thuiszorgorganisatie dreigen 12.000 mensen hun baan te verliezen. Rusland en Turkije voeren een prestigestrijd die net zo makkelijk als in 1914 tot een wereldoorlog kan leiden. NS noteren een record aantal klachten over volle treinen. Japan vaart uit om op 333 walvissen te jagen. Steeds meer gezinnen kunnen niet rondkomen en stapelen schuld op schuld. Een steeds grotere groep mensen met een uitkering heeft geen uitzicht op verbetering. Drie doden bij een schietpartij in een Amerikaanse abortuskliniek.

En dan leest de Tekstschrijver in het regionale dagblad dat in Zaandijk een flat niet goed gelucht is en dat een Zaandijkse huurster briest en begrip eist van de woningcorporatie: ’De organisatie had wel wat van zich mogen laten horen’.  Om het briesen nog enig cachet te geven wordt vermeld dat de Zaandijkse nota bene fractievoorzitter is van een lokale partij.

Is dat krantwaardig nieuws?

Veertien dagen geleden is de bliksem in het ventilatiesysteem van een flat geslagen en dat functioneert niet meer. Voor de reparatie is het wachten op een onderdeel dat niet voorradig was en nu besteld is. Kan gebeuren en zelfs de beste overkomen. Toch? Maar niet als je voorzitter bent van een lokale partij. Je weet wat er speelt, maar je belt toch de krant en briest dat de woningcorporatie zijn beloftes niet nakomt, ‘omdat ze onderdeel misten. Een printer, of zoiets. Geen idee.’ Een helder en overtuigend argument. Ze heeft nog een schepje om er wat bovenop te doen: ‘Ik mis het begrip van Parteon. De organisatie had wel wat van zich mogen laten horen.’

Een sterk verhaal dat indruk maakt. In ieder geval op de journalist van dienst.

En de Tekstschrijver maar aan zijn klanten uitleggen dat een persbericht naar de krant sturen alleen zin heeft als je écht nieuws te melden hebt. Zoals waarom Gordon met zingen is gestopt.

LEUK ALS U REAGEERT