‘Peter, jongen, vertel eens. Hoe sta jij op dit moment in je werk?
‘Waar ik mee zit… Begrijp me goed, Johan, het klinkt misschien wat depressief, omdat ik dat soms ook zo ervaar, maar ik wil niet de indruk wekken dat ik het niet zie zitten. Als ik mijn situatie als een tunnel zie…’
‘Even voor alle duidelijkheid en niet meer dan dat. Jij voelt je dus negatief aangesproken door de formulering van mij niet als zodanig bedoelde vraag: hoe je staat in je werk?’
‘Ja en nee. Ja, in de zin dat je constatering feitelijk klopt. Maar nee, omdat ik jou niet in een negatief perspectief wil zetten, want dat reflecteert weer op wat ik voel en wat ik weer moet verdringen naast al mijn dagelijkse werk.’
‘Misschien moet ik het wat nauwkeuriger en daardoor misschien ook wat pijnlijker formuleren, Peter. Bij voorbaat sorry daarvoor, maar ben je misschien niet zo gelukkig in je werk?’
‘Voordat we dit gesprek, als ik het zo mag noemen, begonnen, vreesde ik al dat je me met deze vraag plompverloren zou overvallen. Daarom ben ik bang dat het antwoord ja is: nee, ik ben niet gelukkig in mijn werk.’
‘Mooi, dan zijn we ergens op een punt waar je kunt scharnieren naar een hopelijk meer positieve wending. Ik bedoel, heb jij een idee over wat wij – of jij en wij samen – zouden kunnen doen om het geluk wat meer in jouw richting te dirigeren. Hoewel dirigeren misschien wat te zwaar op de hand overkomt…’
‘Dat is waar, maar dat parkeer ik wel even dubbel in mijn geestelijke verdomhoekje. Wat mij gelukkig zou maken, Johan, is al die lamzakken op kantoor die ik dag in dag uit als collega’s moet verdragen op een zo pijnlijke mogelijke manier één werkdag lang lijfelijk straffen. Om ze laten voelen hoe snijdend intolerant het is als je niet serieus wordt genomen en als ze een loopje nemen met je professionele geloofwaardigheid als…als…’
‘Jeetje, Peter, jouw heftigheid overvalt mij eerlijk gezegd. Niet geloofwaardig… Ja, dat heeft een desastreuse impact op jouw persoonlijke en functionele geluk. Ik heb even jouw functie zo gauw niet paraat. Je bent…’
‘.. de chief happiness officer.’

LEUK ALS U REAGEERT