Henk Cobelens en ik maken sinds kort voor de lokale zender Zaan TV een serie portretten van Zaanse buurten. Onder de titel Buurt in beeld laten wij buurtbewoners persoonlijke herinneringen ophalen aan hun jeugd in de buurt, wat de buurt zo bijzonder of zelfs onvergetelijk maakt of maakte, wat er mis is en wat de geschiedenis heeft nagelaten. Het doel – een veelkleurig en menselijk portret maken – staat vast, evenals de grens, tien minuten per aflevering. Binnen die lijnen ontstaat gaandeweg uit de verhalen een beeld dat ook voor ons soms verrassender is dan we dachten tijdens de voorbereidingen.

Auto als bezienswaardigheid
Het idee is ontstaan toen de sloop van het Blok – een arbeidersbuurt uit de jaren dertig in Krommenie – daadwerkelijk begon. Dan besef je dat daarmee ook ankerpunten met herinneringen verdwijnen. Een fractie van die herinneringen hebben wij willen vastleggen.
Een mooi voorbeeld van een verrassend persoonlijk portret is het interview met Els Breed, de dochter van de sigarenwinkelier in de Bomenbuurt in Wormerveer. De winkel is er niet meer. Er is nu een kaal bouwterrein met een hek er omheen, maar Els vertelt mooi over het dagelijks leven in een arbeidersbuurt. Toen de winkel ook de openbare telefooncel voor de buurtbewoners was. Op zoek naar wat foto’s uit het verleden vond Els ook tot haar eigen verrassing een CD met beelden van films die haar vader had gemaakt. Het dagelijks leven in de Bomenbuurt in de tijd dat de auto een bezienswaardigheid was.
Voor ons is Buurt in beeld maken elke aflevering weer een feestje.

Klik hier voor de video.

 

LEUK ALS U REAGEERT